Poradna Switche


Autor: | Vloženo: 17.10.2013 000 15:01 | Témata: Poradna Switche

Switch do racku 10"

Prosím o radu, jaký zvolit switch, který chci umístit do malého racku 10" (jedná se o home office).
Nějak v rom tápu a nemohu najít žádný vhodný. Počet portů min. 8.
Díky.

  • netbat

    netbat

    1. ledna 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Doporučuji se vykašlat na hledání podle provedení pro rozvaděč (rack) a řídit výběr přepínače (switch) přednostně podle síťových parametrů, které potřebujete - rychlost, počet portů, potřeba napájení přes Ethernet (PoE), jestli má jít o řiditelný přepínač s managementem nebo jen obyčejný neřízený. Do rozvaděče pak koupíte nebo vyrobíte polici a přepínač položíte na ni. Přepínače pro rack se sice běžně dělají, ale častěji buď pro rozměry 19" nebo 13" (mají v příslušenství motážní konzoly, které doplní šířku přepínače do požadované šířky rozvaděče) a obvykle jsou dražší než ty ne-rackové.

    Neznám vaši situaci, proto naslepo tipuji:
    Budete do místní sítě připojovat router s Internetem, tiskárnu, síťové datové úložiště NAS, dva či tři počítače a možná bezdrátový přístupový bod Wi-Fi AP.

    Na to vše vám stačí osmiportový gigabitový přepínač bez PoE a bez managementu, např. typy
    * TP-LINK TL-SG1008D (cena kolem 700 Kč)
    * Netgear GS308 (cca 730 Kč) a jiné podobné
    Rozměrově se s rezervou vejdou do vašeho rozvaděče na šířku.

    Šestnáctiportové přepínače jsou dražší, záleží na počtu vašich zásuvek a zařízení.

    Dooporučení:
    Nekupujte pomalý přepínač s rychlostí jen 10/100 Mbit/s. Gigabitový 10/100/1000 je dražší jen o stokorunu nebo dvě, ale nebude vás omezovat při rychlém kopírování dat po síti mezi vašimi počítači (NAS) apod. Stovkový přepínač umožní rychlost nanejvýš 12 Mbyte/s - a to je na moderní harddisky žalostně málo.

    Chcete-li použít jeden nebo více IP telefonů (velmi je doporučuji místo různých improvizací pomocí SW telefonních klientů, Skype apod.) a chcete se vyhnout použití napájecích adaptérů pro telefon(y), pak je dobré pořídit přepínač, který umí PoE a pošle telefonům napájení po (jediném) datovém kabelu.

    Řízený přepínač (násobně dražší) budete potřebovat jen pro pokročilejší místní síť, např. když budete používat několik virtuálních sítí (VLAN, 802.1Q), zvýšené zabezpečení portů proti připojení nežádoucích zařízení (802.1x), upřednostnění některých druhů provozu (QoS) atd.

    U nových zařízení do vaší kanceláře/bytu dbejte, aby měla vždy síťová rozhraní - buď kabelové (LAN Ethetnet RJ45) nebo aspoň bezdrátové Wi-Fi. Týká se to tiskáren, televizorů, mobilních telefonů, přehrávačů atd. Velmi vám to usnadní vzájemné propojení, komfortní sdílení a prohlížení dat, obrázků, hudby...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (17)
    • Ne (3)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.